Naziv projekta

„Inovativna hrvatska rješenja za globalnu automobilsku industriju“; šifra projekta KK.01.2.1.01.0082.

Feroimpex automobilska tehnika d.o.o. je korisnik, dok je Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu projektni partner.

Kratki opis projekta

Projekt je nastao kao rezultat potrebe unapređenja proizvodnog procesa u tvrtci Feroimpex automobilska tehnika d.o.o. obzirom na stalne cjenovne pritiske kupaca gotovih proizvoda tvrtke s jedne strane te dobavljača metalnih šipki i otkivaka s druge strane. Kako bi se proizvodni proces optimizirao i time omogućila konkurentnija proizvodnja, identificirana su dva osnovna problema u proizvodnom procesu koja sprečavaju daljnji napredak tvrtke i jačanje cjenovne i kvalitativne konkurentnosti tvrtke na tržištu:

  1. a) lomljenje i manipuliranje čeličnom strugotinom koja u znatnoj mjeri utječe na skraćeni vijek upotrebe CNC strojeva te visoke troškoveodržavanja tehnologije;
  2. b) sporost i visoki udio ljudskog rada u proizvodnom procesu zbog kontrole kvalitete svakog pojedinačnog proizvoda budući se u proizvodnji metalnih automobilskih dijelova (u slučaju Feroimpex automobilske tehnike d.o.o. ležajeva) zahtjeva 100% točnost u mjerenju izrađenih metalnih izradaka.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta

Opći cilj projekta jest doprinijeti jačanju konkurentnosti proizvođača metalnih izradaka u autoindustriji, dok su sprecifični ciljevi:

  1. a) Izrada prototipa nove tehnologije lomljenja metalne strugotine u automatiziranoj proizvodnji metalnih izradaka kao rezultat provedenih postupaka istraživanja i razvoja;
  2. b) Izrada prototipa nove tehnologije i novog procesa preciznog mjerenja metalnih izradaka kao rezultat provedenih postupaka istraživanja i razvoja.

Shodno tome, svrha projekta je provođenje istraživanja i razvoja s ciljem konstrukcije, razvoja i izrade prototipa dvaju inovativnih tehnoloških rješenja:

  1. a) Inovativna tehnologija lomljenja metalne strugotine koja nastaje u postupku prerade čelika za potrebe automobilske industrije (posebice kada je riječ o tipovima metala 100CrMnSi6-4 te 100Cr6);
  2. b) Inovativna tehnologija preciznog mjerenja metalnih izradaka nastalih kao rezultat proizvodnog procesa u metaloprerađivačkoj industriji.

Istraživanje i razvoj će kroz tri godine zajednički provoditi stručnjaci s Fakulteta strojarstva i brodogradnje te zaposlenici korisnika.

Realizacijom ovog projekta postoji potencijal nastanka nove gospodarske grane koja će biti rezultat postojećih zajedničkih industrijskih elemenata tj. integraciju istraživanja i razvoja, inženjeringa i izgradnje proizvodnih kapaciteta koji će podržavati razvoj inovativne tehnologije.

Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU (u HRK)

  • Ukupna vrijednost projekta iznosi 53.932.261,39 kn
  • Ukupna vrijednost projekta (prihvatljivi troškovi) iznosi 53.320.835,06 kn
  • Udio EU u financiranju projekta iznosi 22.992.245,35 kn

 

Razdoblje provedbe projekta

09.03.2018. – 09.03.2021.

Kontakt za više informacija

e-mail: feroimpex@feroimpex.hr

Linkovi

www.feroimpex.hr